Skocz do zawartości

Szybki przepis #28

Rekomendowane odpowiedzi

SKŁADNIKI : 

-KIEŁBASA

-JAJKA

-ZIOŁA

-PRZYPRAWY

-SER ŻÓŁTY

-FARSZ 

PRZYGOTOWANIE:

DO KIEŁBASY DODAJEMY JAJKA, ZIOŁA, PRZYPRAWY. PODSMARZAMY MIESZAJĄC AŻ JAJECZNICA ZETNIE SIĘ DO ULUBIONEJ KONSYSTENCJI. NA NALEŚNIKU UKŁADAMY PLASTER SERA ŻÓŁTEGO I KOPIASTĄ ŁYŻKĘ FARSZU, ZAWIJAMY NAJPIERW BRZEGI NALEŚNIKA DO ŚRODKA  A POTEM ROLUJEMY CALOŚĆ. 

SMACZNEGO :D 

 

logo.png.5e2b454169aff319891b842ebde0784

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Junior Moderator

Składniki

600 g mąki pszennej

1 jajko (rozmiar M)

250 ml miodu

200 g cukru

125 g masła (lub margaryny)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

40 g przyprawy do piernika

ok. 50 g bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
Przygotowanie :
Miód podgrzać z cukrem i przyprawą do piernika. Odstawić na bok.
Do miski wsypać mąkę i sodę. Wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, lekko ciepły miód i ewentualnie posiekane orzechy. Zagnieść ciasto. (Ciasto może się lekko kleić).
Wałkować, podsypując blat mąką na grubość ok. 3- 4 mm i wykrawać foremkami pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec jedną blachę po drugiej (wychodzi ok. 5 blach) w nagrzanym piekarniku ok. 6 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Pierniczki po upieczeniu powinny być blade). Pierniczki pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Pierniczki powinny pozostać miękkie. Gdyby po ostygnięciu stwardniały, pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej bez przykrycia, aż znowu zmiękną. Miękkie polukrować np. lukrem królewskim. Przechowywać w puszce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania Polityka prywatności Regulamin Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.