Lebshot 60 Opublikowano 2 Stycznia Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia SKŁADNIKI : -KIEŁBASA -JAJKA -ZIOŁA -PRZYPRAWY -SER ŻÓŁTY -FARSZ PRZYGOTOWANIE: DO KIEŁBASY DODAJEMY JAJKA, ZIOŁA, PRZYPRAWY. PODSMARZAMY MIESZAJĄC AŻ JAJECZNICA ZETNIE SIĘ DO ULUBIONEJ KONSYSTENCJI. NA NALEŚNIKU UKŁADAMY PLASTER SERA ŻÓŁTEGO I KOPIASTĄ ŁYŻKĘ FARSZU, ZAWIJAMY NAJPIERW BRZEGI NALEŚNIKA DO ŚRODKA A POTEM ROLUJEMY CALOŚĆ. SMACZNEGO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Junior Moderator fcs 109 Opublikowano 2 Stycznia Junior Moderator Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia Składniki 600 g mąki pszennej 1 jajko (rozmiar M) 250 ml miodu 200 g cukru 125 g masła (lub margaryny) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 40 g przyprawy do piernika ok. 50 g bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie) Przygotowanie : Miód podgrzać z cukrem i przyprawą do piernika. Odstawić na bok. Do miski wsypać mąkę i sodę. Wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, lekko ciepły miód i ewentualnie posiekane orzechy. Zagnieść ciasto. (Ciasto może się lekko kleić). Wałkować, podsypując blat mąką na grubość ok. 3- 4 mm i wykrawać foremkami pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec jedną blachę po drugiej (wychodzi ok. 5 blach) w nagrzanym piekarniku ok. 6 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Pierniczki po upieczeniu powinny być blade). Pierniczki pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Pierniczki powinny pozostać miękkie. Gdyby po ostygnięciu stwardniały, pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej bez przykrycia, aż znowu zmiękną. Miękkie polukrować np. lukrem królewskim. Przechowywać w puszce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi