Skocz do zawartości

Szybki przepis #26

Rekomendowane odpowiedzi

Czebureki

Na ciasto przygotuj:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oleju
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka octu lub spirytusu
1 żółtko
około 1/3 szklanki gorącej wody + 1 szklanka zimnej wody do ciasta parzonego


Na farsz przygotuj:

około 0,5 kg mielonej wieprzowiny (może być inne mięso, jak kto woli)
2 ząbki czosnku
sól 
pieprz
słodka lub ostra papryka
2 łyżki zimnej wody
zeszklona 1 posiekana cebula 
(Czebureki można zrobić również z serem)

 

Przygotowanie:
Ciasto:
Szklankę wody zagotować z solą, cukrem, olejem, zdjąć z palnika, jednym ruchem wsypać 1 szklankę mąki, zamieszać, by wytworzyła się gęsta masa, ostudzić.
Na stolnicę wysypać pozostałą mąkę, dodać ocet lub spirytus, dodać żółtko, dolewając stopniowo gorącą wodę, zagniatać elastyczne ciasto.
Ciasto ma wchłonąć całą mąkę i ma łatwo odchodzić od ręki, jak dasz za dużo wody, dodaj odrobine mąki.
Po wyrobieniu ciasto zawijamy w folię.

Farsz:
Mięso wyrabiamy z zeszkloną cebulą, przyprawami, czosnkiem i wodą, na gładką masę.
Ciasto wałkujemy dość cienko na omączonej stolnicy, na grubość około 4 mm, wykrajamy kółka wielkości talerzyka deserowego, nakładamy na nie łyżkę farszu, zalepiamy lekko brzegi w kszałt pierogów.
Ciasto wałkujemy dość cienko na omączonej stolnicy, na grubość około 4 mm, wykrawamy kółka wielkości talerzyka deserowego, nakładamy na nie łyżkę farszu, zalepiamy lekko brzegi.
Smażymy na głębokim tłuszczu, do uzyskania złotego koloru.


Życzę smacznego :D 


spacer.png
 

  • Lubię to! 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Zarząd

średni przepis, nie przepadam za takimi tłustymi potrawami.

była sygnaturka i nie ma sygnaturki.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania Polityka prywatności Regulamin Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.