DzikiXARSON 31 Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 Czebureki Na ciasto przygotuj: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka oleju 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka octu lub spirytusu 1 żółtko około 1/3 szklanki gorącej wody + 1 szklanka zimnej wody do ciasta parzonego Na farsz przygotuj: około 0,5 kg mielonej wieprzowiny (może być inne mięso, jak kto woli) 2 ząbki czosnku sól pieprz słodka lub ostra papryka 2 łyżki zimnej wody zeszklona 1 posiekana cebula (Czebureki można zrobić również z serem) Przygotowanie: Ciasto: Szklankę wody zagotować z solą, cukrem, olejem, zdjąć z palnika, jednym ruchem wsypać 1 szklankę mąki, zamieszać, by wytworzyła się gęsta masa, ostudzić. Na stolnicę wysypać pozostałą mąkę, dodać ocet lub spirytus, dodać żółtko, dolewając stopniowo gorącą wodę, zagniatać elastyczne ciasto. Ciasto ma wchłonąć całą mąkę i ma łatwo odchodzić od ręki, jak dasz za dużo wody, dodaj odrobine mąki. Po wyrobieniu ciasto zawijamy w folię. Farsz: Mięso wyrabiamy z zeszkloną cebulą, przyprawami, czosnkiem i wodą, na gładką masę. Ciasto wałkujemy dość cienko na omączonej stolnicy, na grubość około 4 mm, wykrajamy kółka wielkości talerzyka deserowego, nakładamy na nie łyżkę farszu, zalepiamy lekko brzegi w kszałt pierogów. Ciasto wałkujemy dość cienko na omączonej stolnicy, na grubość około 4 mm, wykrawamy kółka wielkości talerzyka deserowego, nakładamy na nie łyżkę farszu, zalepiamy lekko brzegi. Smażymy na głębokim tłuszczu, do uzyskania złotego koloru. Życzę smacznego 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zarząd  Krang 1 604 Opublikowano 17 Maja 2021 Zarząd Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 średni przepis, nie przepadam za takimi tłustymi potrawami. była sygnaturka i nie ma sygnaturki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi